Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Decred

De Decred (DCR) werd geïntroduceerd in februari 2016 en is daarmee een van de oudere cryptomunten op de markt. Het gelijknamige platform en de token zijn gemaakt om peer-to-peer waardes makkelijk, betrouwbaar en veilig over te dragen. De blockchaintechnologie achter Decred vertoont aanzienlijke gelijkenissen met die achter Bitcoin. Toch zijn er dankzij verruimd inzicht in de werking van cryptovaluta’s een aantal verbeteringen aangebracht. DCR wordt actief verhandeld en is in waarde erg beweeglijk. Voor levensvatbaarheid heeft Decred momenteel (juni 2021) een A-score van het gewaardeerde rating systeem FCAS.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Decred converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Decred Koers

De DCR token kwam op 8 februari 2016 in omloop met €1,07 als openingswaarde. Na een jaar van relatief lichte schommelingen maakte de Decred koers in 2017 grote bewegingen omhoog, tot een piek van €100,65 in het eerste kwartaal van 2018. Ook in 2021 steeg de waarde van de DCR met de markt mee, naar een absoluut hoogtepunt van €209,47 in het tweede kwartaal van dat jaar. Ook los van de algemene crypto-oplevingen vertoont de Decred koers aardig wat volatiliteit.

Decred bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Decred?

De Decred, een verkorting voor decentralized credit, is een digitale valuta die makkelijk en met minimale kosten gebruikt kan worden voor peer-to-peer betalingen. Het project is in 2016 geïntroduceerd als een verbeterde, veiligere versie van de Bitcoin. De blockchain van Decred en de technologie erachter vertonen dan ook grote overeenkomsten met de Bitcoin-blockchain. Zo zullen er ook maximaal 21.000.000 Decred coins in omloop komen en zorgen miners voor de aanmaak van nieuwe blokken (pagina’s in het grootboek). De belangrijkste oprichter van Decred, Jake Yocom-Piatt, was eerder al betrokken bij projecten in het verlengde van Bitcoin.

Voor het goedkeuren van transacties maakt Decred gebruik van een combinatie van Proof of work en Proof of stake. Dit betekent dat het validatie-werk van miners nog eens door Decred-houders wordt gecontroleerd voor het definitief in de boeken gaat. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de blockchain. Het hybride validatie-systeem voorkomt ook dat mining pools te veel invloed op de coin krijgen. Bij de aanmaak van een nieuw blok ontvangen miners maar 60 procent van de beloning (DCR tokens). 30 procent gaat naar de betrokken controleurs (DCR houders) en 10 procent vloeit naar de schatkist van het Decred platform. Medio 2021 waren ongeveer 13 miljoen Decred tokens in omloop.

Wat houdt Decred relevant? Doordat er bij een toenemend gebruik van DCR automatisch meer waarde beschikbaar komt voor het platform en de bijdragers, ontwikkelt Decred zich continu verder.
De implementatie van het Lightning Network, een layer 2 protocol op de blockchain, zorgde voor een hogere doorvoer in combinatie met snellere en goedkopere transacties. In 2019 werd Atomic Swap-technologie aan het netwerk toegevoegd voor de introductie van DCRDEX. Op deze decentrale exchange kunnen Decreds, Bitcoins, Litecoins en enkele andere populaire digitale valuta’s worden verhandeld zonder tussenkomst van derden.

Waarom je Decred wilt kopen

Om Decreds met anderen uit te wisselen, heb je slechts een wallet nodig die DCR ondersteunt. Transacties verlopen sneller dan bij Bitcoin en Ethereum, doordat het handelsvolume van DCR minder overweldigend is. De kosten voor validatie van je transacties zijn daarom ook voorspelbaar laag.

De Decred is dankzij zijn sterke volatiliteit een geschikte coin om mee te speculeren. Ook in periodes waarin de toonaangevende cryptomunten geen opzienbarende bewegingen maken, gaat de DCR koers voortdurend op en neer. Je kunt dus snelle winsten boeken, mits je op de juiste momenten koopt en verkoopt.

Voor langetermijnbeleggingen vertoont Decred voldoende potentie. Het gebruik van deze valuta en het aantal toepassingen op het platform neemt consequent toe. Doordat het netwerk een aandeel van 10 procent heeft in de blokbeloning, kan het bijdragers compenseren voor hun werk. Dit maakt Decred tot een duurzame en zelf gefinancierde decentrale organisatie.

Waar koop je Decred?

Decred wordt op tientallen exchanges aangeboden, maar op grotere beurzen als Binance, Coinbase en MXC zul je deze valuta het makkelijkst tegenkomen, vaak ook tegen een betere prijs. Om een gratis account op Binance te openen, hoef je slechts een digitale kopie van je ID op te sturen voor verificatie. Er zijn diverse betaalmethodes, waaronder iDEAL en Bancontact, om geld over te boeken naar je beurs-account.

Het is handig om op een exchange je euro’s eerst om te zetten naar een uiterst liquide cryptovaluta, voor je op zoek gaat naar Decred. Het gros van de aanbieders van DCR vraagt namelijk als tegenwaarde naar Bitcoins (handelspaar = DCR/BTC) of Ethereum (DCR/ETH), of naar een zogeheten stablecoin als Tether (DCR/TUSD) of Binance US dollar (DCR/BUSD).

Decred bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Decred

Decred heeft een aantal klassieke karakteristieken van cryptocurrencies, maar de makers voegen ook continu nieuwe technologie aan het platform en de blockchain toe.

Lightning Network protocol

Lightning Network is een zogeheten layer 2 protocol op de Decred blockchain. Het versnelt de bevestiging van DCR-transacties aanzienlijk en maakt ze ook goedkoper.

Atomic Swaps

Atomic Swap-technologie maakt het mogelijk om coins van twee verschillende blockchains te verhandelen zonder tussenkomst van een derde partij. Met de applicatie DCRDEX koop je met DCR tokens rechtstreeks BTC (Bitcoin) en LTC (Litecoin).

Hybride validatie

Een combinatie van Proof of work en Proof of stake verhoogt de betrouwbaarheid van het grootboek en voorkomt dat groepen te veel invloed op de blockchain krijgen. Decred heeft sinds de introductie geen forks ofwel afsplitsingen gehad, zoals bij Bitcoin wel het geval was (bijvoorbeeld Bitcoin XT, Bitcoin Classic, Bitcoin Unlimited, Bitcoin Gold).

Politeia

Decred creëerde een speciaal stemplatform, Politeia, waarmee gebruikers aan stemmingen kunnen deelnemen, voorstellen kunnen indienen en discussies kunnen starten.

Decred Wallet

De grotere crypto exchanges bieden je een hosted wallet (custodian wallet) om Decred valuta te bewaren. Je tokens blijven zo beveiligd op de beurs en zijn meteen beschikbaar wanneer je wilt handelen.

Een software wallet is een app die je op je computer, tablet of smartphone installeert. Je beschikt dan zelf over de ‘private keys’ van je crypto. Decred heeft een officiële wallet voor desktop- (Decrediton) en mobiel gebruik (Decred Wallet). Er zijn ook voldoende alternatieve wallets die DCR valuta ondersteunen, zoals Exodus, Ownbit, Guarda en Trust Wallet.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!