Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Polkadot

Polkadot (DOT) is een cryptoproject dat zich focust op cross-chain interoperabiliteit.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Polkadot converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Polkadot Koers

De koers in de grafiek van Polkadot (DOT/Euro) begon te lopen in 2020 vanaf een prijs van €2,40. De koers bleef lange tijd stabiel, tot hogere prijzen tot €40 werden neergezet in 2021. Zoals uit de grafiek blijkt, werd in november 2021 een all time high prijs van meer dan €46 neergezet.

Polkadot bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Polkadot?

Polkadot (DOT) werd opgericht in 2017 door Dr. Gavin Wood: een bekende naam in de wereld van crypto. Wood staat onder meer bekend als de medeoprichter van Ethereum en de bedenker van de Ethereum programmeertaal Solidity. Met het cryptoproject van Polkadot (DOT) focust Wood zich op interoperabiliteit: de samenwerking van verschillende blockchains. De bedoeling is met name het realiseren van cross-chain overdrachten. Zo zouden gegevens en activa over verschillende blockchains moeten kunnen worden overgedragen. Daarbij zou Polkadot door de sharding-technologie niet snel tegen grenzen omtrent schaalbaarheid aanlopen. Het einddoel is het vergemakkelijken van de ontwikkeling van nieuwe blockchaintoepassingen.

Waarom je Polkadot wilt kopen

Polkadot (DOT) is niet zomaar een project met een willekeurige doelstelling. Het speelt goed in op verschillende bezwaren die heersen omtrent crypto’s. Zo is het leuk dat er verschillende blockchains en coins bestaan, maar wat zijn ze waard als deze niet in verbinding met elkaar kunnen worden gebracht? En wat is de toegevoegde waarde van een blockchain wanneer problemen omtrent schaalbaarheid op de loer liggen? Polkadot durft deze vragen te stellen en een beter netwerk om de antwoorden heen te bouwen.

Waar koop je Polkadot?

Polkadot (DOT) kun je bij een exchange kopen, zoals Bitvavo of Coinbase. Voordat je echter daadwerkelijk de tokens kunt kopen, dien je een account aan te maken. Hierna kun je bij de meeste exchanges fiatgeld storten, zoals de euro. Met je aangevulde saldo kun je DOT crypto currency kopen. Binnen sommige exchanges kun je rechtstreeks DOT kopen, zonder eerst geld te storten. Betalen is simpel en kan bij de grotere exchanges vaak naar Nederlandse standaarden, bijvoorbeeld met iDEAL of creditcard.

Polkadot bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Polkadot

De crypto valuta Polkadot kent een behoorlijk technisch fundament waarin verschillende technologieën worden gebruikt om tot een goed functionerende blockchain te komen.

Sharding

De sharding-technologie zorgt ervoor dat niet elke node alle transacties hoeft te verifiëren. De transacties worden naar verschillende shards (parachains) gestuurd, zodat verschillende nodes verschillende transacties gelijktijdig kunnen verifiëren. Dat is efficiënt en zorgt voor een zeer hoge mate aan schaalbaarheid.

Relay chain

De relay chain is het hart van Polkadot. Alle blockchains van het netwerk worden door deze chain met elkaar verbonden. De validators gebruiken de relay chain om DOT coins te staken en transacties kunnen via deze chain gelijktijdig worden geverifieerd.

Parachain

Voor ontwikkelaars zit de meeste waarde in parachains. Dit zijn namelijk individuele blockchains met (vaak) eigen native coins. Een parachain kan worden afgesteld om bepaalde specifieke gebruiksscenario’s beter te dienen. De parachains worden gekoppeld via de relay chain en zijn interoperabel door bridges.

User-driven governance

Als houder van DOT kun je deelnemen aan het transparante bestuur van Polkadot. Dit houdt in dat je kunt stemmen op referenda die zijn gekoppeld aan specifieke voorstellen. Er zijn verschillende organen die referenda kunnen indienen. Ze kunnen ook worden ingediend door de community.

Polkadot Wallet

Signaleer je een gunstige koers en overweeg je het om DOT coins te kopen? Bedenk dan voor je aankoop waar je de tokens gaat opslaan. Vaak kun je de tokens na het kopen rechtstreeks opslaan in een (online) exchange wallet. Dat biedt veel gebruiksgemak. Wil je echter wat meer veiligheid, dan kan een fysieke (offline) wallet uitkomst bieden.

Veelgestelde vragen over Polkadot

De native token van Polkadot is DOT. DOT-tokens kun je aanschaffen bij een cryptocurrency exchange. Elke exchange heeft een online platform. Wil je gebruikmaken van dit platform, dan zal je een account aan moeten maken. Er bestaan vandaag de dag ontzettend veel exchanges. Als Nederlandse gebruiker ervaar je mogelijk extra gebruiksgemak door te kiezen voor een exchange die betalingen met iDEAL ondersteunt. Daarnaast kunnen factoren als kwaliteit van de klantenservice, het aanbod en gebruiksgemak relevant zijn bij het uitzoeken van een goede exchange.

De koers van Polkadot (DOT) wordt beïnvloed door het klassieke economische stelsel van vraag en aanbod. De werking van dit stelsel kun je vergelijken met een veiling. Als er veel vraag is, dan zal de prijs worden opgedreven. Is de vraag daarentegen erg laag, dan zal de prijs ook laag blijven. Hoe groot de vraag naar DOT-tokens is, zal afhangen van veel factoren. Beleggers zullen de ontwikkelingen van Polkadot en diens concurrenten goed in de gaten houden. Zo kan worden geanticipeerd op het koersverloop van DOT.

Polkadot (DOT) kent verschillende voordelen tegenover bestaande projecten. Het grootste voordeel is dat de blockchain van Polkadot in de toekomst kan worden uitgebreid. Zo zullen problemen omtrent schaalbaarheid zich niet snel voordoen. Daarnaast kan de interoperabiliteit van Polkadot als een voordeel worden gezien. Wanneer cryptocurrency’s de toekomst zijn, is het belangrijk dat verschillende blockchains aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo zal de algemene infrastructuur in cryptoland een stuk beter zijn.

De use-case van Polkadot (DOT) heeft volgens veel beleggers toegevoegde waarde. De cryptomarkt is echter nog altijd flink in ontwikkeling. Het is daarom niet te zeggen wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren. De kans is altijd aanwezig dat andere projecten met betere oplossingen komen. Als het gaat om de toekomst van Polkadot is het dus van belang om in de gaten te houden wat de concurrentie gaat doen. Het team van Polkadot zal naar verwachting alles op alles zetten om de concurrentie voor te blijven.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!