Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Crypto crash mei 2022: waarom zijn de crypto koersen gekelderd?

2 jaar geleden gepubliceerd op 17 mei, 2022

Het was voor vel investeerders van crypto in de eerste anderhalve week van mei 2022 behoorlijk schrikken: ogenschijnlijk plotseling begonnen de crypto koersen hard te dalen en maakten veel cryptobeleggers verliezen die we nog niet eerder zagen. Veel cryptomunten daalden in enkele dagen tijd met tientallen procenten in waarde, zoals Bitcoin en Ethereum.

Bijna geen cryptomunt ontkwam aan deze crash. Een van de zwaarst getroffen crypto’s was Luna, een cryptocurrency die in 1 week maar liefst 95 procent van zijn waarde verloor. Maar waar komt bijzonder sterke daling vandaan? Waarom daalt de waarde van veel munten zo snel in ingrijpend? Moeten we ons zorgen maken over een totale en onomkeerbare cryptocrash?

Problemen met stablecoin TerraUSD jagen neergang crypto's aan

Een van de belangrijkste oorzaken van de vrije val van crypto’s is de problematiek die er speelt rond de zogeheten stablecoin TerraUSD. Binnen de cryptowereld zijn stablecoins bedoeld om een soort vaste waarde te garanderen, omdat crypto’s slechts beperkt worden gedekt met echt geld. Via ingewikkelde algoritmes behouden stablecoins als TerraUSD hun waarde, zo was tot voor kort de praktijk. Omdat stablecoins onmisbaar zijn in de cryptowereld, kunnen investeerders die deze munt minen en in de blockchain plaatsen flinke rendementen boeken.

Procentueel lopen de winsten hierbij op tot wel 20 procent. Volgens financiële experts en trendwatchers moest dit systeem wel een keer in elkaar zakken vanwege de onrealistische rendementen. En dat lijkt in de eerste anderhalve week van mei 2022 dus gebeurd te zijn. Want TerraUSD hoort qua waarde op of rond de 1 dollar te staan, maar is flink weggezakt naar bedragen die schommelen tussen 70 en de 20 dollarcent. En ditzelfde geldt helaas ook voor enkele andere stablecoins, zoals het populaire Tether. Deze meestgebruikte ‘stabiliteitsmunt’ zakte terug naar 98 dollarcent.

De stijgende rente jaagt beleggers een andere richting op

Zoals je wellicht al vernomen hebt als je het (financiële) nieuws volgt, is de rente sinds kort weer aan het stijgen. We zagen het al vanaf eind 2021 bij de hypotheekrentes, maar het lijkt erop dat ook de spaarrentes in een stijgende lijn terecht gaan komen. Toen de Federal Reserve besloot om zijn referentierentevoet naar boven bij te stellen, reageerden beleggers en beurzen hier heftig op. Hoe precies? Als reactie op de rentestijgingen kozen veel beleggers en investeerders ervoor om minder risico te nemen en risicovolle fondsen en beleggingen te verlaten.

Vooral de grotere technologische ondernemingen – iedereen kent Google, Facebook of Apple – zagen hun marktwaarde onderuit gaan. Gezamenlijk verloor de grootste spelers ui de technologiesector een astronomisch bedrag van 959 miljard euro aan waarde. Natuurlijk zagen ook andere economische sectoren hun beurswaarde afnemen, maar de grootste spelers uit de technologiebranche kregen de zwaarste klappen van de zweep.

Internationale crisis tempereren het vertrouwen

Verder speelt wellicht een algeheel crisisgevoel een rol bij het in elkaar zakken van de cryptomarkt. De Oekraïnecrisis heeft diverse economische sectoren hard geraakt, zoals de houthandel en voedselindustrie, terwijl de oorlog tussen Oekraïne voorlopig nog niet tot een einde lijkt te komen. Zowel bedrijven, ondernemers als particulieren ontkomen niet aan de prijsstijgingen van brandstoffen, gas, levensonderhoud en transport. En dat betekent in veel gevallen dat investeringen opgeschort moeten worden door bedrijven en dat particulieren en ondernemers ervoor kiezen om voorzichtiger te zijn met geld beleggen en/of hiermee stoppen.

Er speelt op internationaal niveau natuurlijk nog veel meer. Denk aan de ontwrichtende coronapandemie die we gehad hebben en die veel bedrijven in de schuld gejaagd heeft. Natuurlijk geldt dit lang niet voor alle bedrijven, maar er is tijdens de coronacrisis economisch gezien veel geld verdampt. En dat krijgt vroeg of laat zijn weerslag op de cryptomarkt en op aandelenbeurzen.

Maar waarom kelderde de munt Luna harder dan andere crypto's?

Resteert nog de vraag waarom crypto valuta Luna zo hard onderuit ging in vergelijking met andere cryptocurrencies. Het lijkt er sterk op dat de vrije val van Luna te maken heeft met een verlies van vertrouwen. De munt is heeft namelijk net als de stablecoins TerraUSD en UST, dezelfde bedenker, namelijk Kan Do Kwon. Nu TerraUSD en UST instabiel zijn geworden, heeft dat een directe weerslag op de waarde van Luna. Vermoedelijk laten mensen de munt vallen vanwege gebrek aan vertrouwen in oprichter Kan Do Kwon. De toekomst zal uitwijzen hoe het allemaal verder gaat.

Lees meer over cryptomunten kopen.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (5)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!