Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Cryptocriminaliteit stijgt naar recordhoogte

2 jaar geleden gepubliceerd op 18 januari, 2023

Crypto trekt helaas ook criminelen aan. Best veel zelfs. De cryptocriminalteit is vorig jaar naar recordhoogte gestegen. Er werd in 2022 voor liefst 20,1 miljard dollar aan criminele overboekingen gedaan via cryptomunten. Dat blijkt uit cijfers van Chainalysis, een blockchaindatabedrijf,

Zoals iedereen weet daalde de koersen van crypto vorig jaar flink. Veel bedrijven vielen om en er waren veel schandalen. Het jaar 2022 was geen best jaar voor de gebruikers van crypto. Voor de criminaliteit was dit een anders zegt Chainalysis, voor het tweede jaar op rij steeg de waarde van criminele transacties met cryptomunten.

Oorlog in Oekraïne

Het blockchaindatabedrijf zegt dat de cryptocriminaliteit te maken heeft met de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar in februari is Rusland daar binnengevallen. Hierdoor werd Rusland meerdere sancties opgelegd. Eén sanctie hiervan is dat Garantex, de Russische cryptobeurs, als crimineel werd aangemerkt. Vanaf dat moment werden alle overboekingen die via deze beurs verliepen en de portefeuilles die daar in beheer waren als criminaliteit aangemerkt.

Een andere oorzaak van de criminaliteit was dat de Verenigde Staten sancties uitdeelde aan cryptodiensten Blender en Tornado Cash. Deze overboekingen worden ook als ‘crimineel’ meegeteld. Bij deze cryptodiensten kun je cryptomunten overboeken van de ene naar een andere wallet. Omdat deze transacties verlopen via een stroom aan portefeuilles zijn deze bijna niet te traceren. De VS beweerd dat criminele bendes in Noord-Korea hier veel gebruik van hebben gemaakt.

Daling in scams en terrorisme

Chainalysis meent dat vooral de sancties te maken hebben met de toename aan cryptocriminaliteit in 2022. Ten opzichte van 2021 is dit een toename van zeven procent. Als we kijken naar andere illegale overboekingen zoals scams, gijzelsoftware, mensenhandel en terrorisme dan zien we hier juist dalende cijfers. Dat is dan weer goed nieuws!

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!