Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Online Wallets

Voordat je cryptocurrency kopen gaat, moet je bedenken waar je de aangekochte tokens gaat opslaan. Het opslaan van tokens doe je kortgezegd in een wallet. Er bestaan echter veel soorten wallets, die allemaal hun voor- en nadelen kennen. Een populair type wallet is de online wallet. Deze functioneert volledig online.

Wat is een online wallet?

De vertaling van online wallet is online portemonnee. Hiermee is direct veel gezegd. Het is een digitale plek waar je de toegangssleutels tot jouw crypto valuta kunt bewaren. Een online wallet wordt ook wel eens een web wallet genoemd. Een crypto web wallet dien je te onderscheiden van een web wallet voor fiatgeld – zoals PayPal. Een online crypto wallet maakt gebruik van software die is gekoppeld aan het internet. Je hebt dus geen extern apparaat nodig om in jouw wallet te komen. Een actieve internetverbinding is voldoende. Hiermee is automatisch sprake van een hot wallet. Een cold wallet is het tegenbeeld en functioneert altijd offline.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Hoe werkt een online wallet?

Wanneer je een transactie doet, communiceert de online wallet met de blockchain. Als bezitter van cryptocurrency’s ben je ook in het bezit van private keys. Een private key zorgt ervoor dat je transacties kunt uitvoeren en dus crypto kunt verzenden. Omdat cryptocurrency’s gebruikmaken van blockchaintechnologie moet elke transactie worden gecontroleerd. Dit proces wordt ook wel validatie of verificatie genoemd en gebeurt mede met behulp van een speciaal algoritme. Blijkt je transactie valide, dan wordt de transactie doorgevoerd aan een public key. Een private key dien je geheim te houden, terwijl de public key gebruikt kan worden door anderen om er transacties naartoe te verzenden.

Voordelen van een online wallet

– Zeer hoge mate aan gebruiksgemak
– Overal toegankelijk
– Lage kosten

Een online wallet kun je altijd en overal bereiken, mits je internet hebt. Vandaag de dag is het hebben van internet eerder regel dan uitzondering. Daarnaast maken online wallets het gebruiken van cryptocurrency’s erg simpel. Iemand die zich niet heeft verdiept in alle technische aspecten van blockchaintechnologie kan het zonder al te veel moeite gebruiken. Daarbij kan het aantrekkelijk zijn dat je niet hoeft te investeren in dure apparatuur.

Hoe maak je een online wallet?

Het maken van een online wallet is erg simpel. Het is in de basis niet moeilijker dan het maken van een account bij een willekeurige website. Het begint allemaal met het vinden van de juiste online wallet voor jou. Er zijn namelijk verschillende partijen die online wallets aanbieden. Heb je een geschikte en betrouwbare aanbieder gevonden, dan kun je overgaan tot registratie. Hiervoor dien je verschillende gegevens in te vullen. Het wordt sterk aangeraden om jouw wallet zo goed mogelijk te beveiligen door gebruik te maken van twee-factor-authenticatie. Doe je dit niet, dan loop je het gevaar dat jouw crypto’s worden gestolen. Kijk hier hoe je een bitcoin rekening opent.

Voorbeelden van online wallets

Bitvavo
Coinbase
Binance
Trust wallet
– Huobi Pro

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen over de online wallet.

Bij een online wallet vertrouw je een derde partij voor het bewaren van jouw private keys. Dat betekent dat deze partij jouw tokens kan ‘stelen’ of dat jouw tokens op straat komen te liggen bij een beveiligingslek. Het is volgens velen tegenstrijdig dat het decentrale karakter van cryptocurrency’s zó belangrijk is, terwijl private keys vervolgens centraal worden opgeslagen. Voor een zo veilig mogelijke ervaring met online wallets is het verstandig om je wallet goed te beschermen met een sterk wachtwoord en twee-factor-authenticatie.

Een online wallet valt onder de categorie software wallets en is slechts één soort wallet. Er zijn grofweg twee grote alternatieven denkbaar: de hardware wallet of de paper wallet. Een hardware wallet is een fysiek apparaatje waarop je private keys kunt bewaren. Vaak is het een speciale USB-stick. Een paper wallet is een stuk papier waarop jou private en public keys zijn geprint. Sommige paper wallets beschikken over een barcode om het gebruiksgemak te dienen.

Een hot wallet is een type wallet dat een actieve internetverbinding vereist om de keys te bereiken. Een online wallet is een voorbeeld van een hot wallet. Het tegenovergestelde van een hot wallet is een cold wallet. De keys worden bij een cold wallet offline opgeslagen.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!