Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Europese Unie wil meer controle en toezicht op cryptotransacties

2 jaar geleden gepubliceerd op 14 december, 2022

Om het witwassen van geld te voorkomen heeft de Europese Unie besloten om contante aankopen van cryptomunten te beperken. De Europese Unie maakte onlangs bekend dat ze dit willen beperken tot tienduizend euro. Tevens willen ze meer controle op cryptotransacties boven de duizend euro.

Grote betalingen en anoniminiteit

Het is de bedoeling om nog strengere regels toe te passen in alle EU-lidstaten. Dit zei Zbyněk Stanjura, de Tsjechische minister van Financiën. Het wordt onmogelijk om grote betalingen van meer dan tienduizend euro uit te voeren. Daarbij wordt het lastiger om anoniem te blijven tijdens het handelen in cryptomunten.
Bij transacties boven de duizend euro wordt de crypto-asset serviceproviders (CASP’s) due diligence uitgevoerd. Dit is een onderdeel van de nieuwe regels die de Europese Unie bekend heeft gemaakt. Wallets die zelf worden beheerd, daarvan wordt verwacht dat de maatregelen worden opgeschroefd vanwege de komst van CASP’s.
Om het risico van witwassen in elke lidstaat van de Europese Unie te bepalen, gebruikt de EU het landenclassificatiesysteem van de Financial Action Task Force (FATF).

Defi-protocool

Hoe het er allemaal uit komt te zien, is nog niet bekend. De implementatie hangt af van de anonimiteit, omdat dit een integraal onderdeel is van de DeFi-ruimte. Vermoedelijk richten de regelgevers zich op de ontwerpers van het DeFi-platform. Omdat de entiteit buiten Europa is gevestigd heeft het mogelijk geen gevolgen. Ze kiezen er waarschijnlijk voor om niet mee te werken.
Het zal nog lastiger zijn als een centrale entiteit het Defi-protocool niet beheert of zelfs de identiteit niet kan achterhalen.

Onderzoek door de EU

Op dit moment wordt er gekeken naar de risico’s van Defi en naar de regulatie van de sector. De Europese Centrale Bank heeft hier een aantal maanden geleden een onderzoek naar laten uitvoeren. Hieruit kwam de aanbeveling dat de DeFi-regelgeving betrekking moet hebben op DAO’s, platformontwikkelaars en ook voor houders van governance-tokens.

Mocht dit daadwerkelijk gebeuren kan dit flinke impact hebben op de groei van DeFi-sector in Europa. Bij gecentraliseerde cryptoplatforms zal dit echter niet tot problemen leiden omdat deze partijen vaak al die normen gebruiken.

Het is ook de vraag of de MiCa-regelgeving die in 2024 ingaat, een herhaling van het FTX-fiasco kan voorkomen.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!