Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

ICO – Initial Coin Offering

2 jaar geleden gepubliceerd op 14 juli, 2022

ICO is de afkorting voor Initial Coin Offering, en betekent eerste munt uitgave. Het is eigenlijk de crypto variant van crowdfunding. Als investeerder koop je van een blockhain-startup coins. Is de startup succesvol? Dan kunnen de coins meer waard worden. Een IEO (Initial Exchange Offering) is bijna hetzelfde, alleen wordt er in dit geval via een exchange een crowdfunding georganiseerd.

Waarom zou je kiezen voor een ICO?

Als je als handelaar een blockchaintoepassing zou willen ontwikkelen, dan kun je door het creëren en verkopen van coins zorgen voor een snellere financiering van jouw bedrijfsplan. De coins die zijn verkocht, kunnen in de toekomst nog op het blockchainplatform worden verkocht, bijvoorbeeld voor de betaling van fee’s.

Wanneer er meer mensen het platform gebruiken, dan zal er ook een hoger aantal transacties zijn. Voor het betalen van de transactiefee’s zal er ook een hogere vraag zijn naar de ICO-coin. Dit is gunstig voor de investeerders, omdat de prijs zal stijgen.

Helaas is bovenstaande scenario niet realistisch genoeg. Om het idee te realiseren van een startup wordt er een ICO gestart. Vanuit dit begin ontvangen investeerders tokens voor het investeren, en dat is een vorm van liquiditeit voor het bedrijf. De tokens hebben namelijk geen nut voor producten en de bedrijfsvoering. Dit omdat er vanuit het ecosysteem geen onderliggende vraag is naar de tokens.

Hoe neem je deel aan een ICO?

Je begint met een vooronderzoek. Het is belangrijk om een grote basiskennis te hebben over verschillende onderwerpen in de wereld van beleggen. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoins, cryptocurrency’s, blockchains en ICO’s. Als je nog maar net begonnen bent als crypto-investeerder, dan wordt het niet aangeraden om direct in een ICO te investeren. Dit omdat een fout maken je dan flink wat geld kan kosten.

Hoewel je tijdens je onderzoek misschien geneigd bent om bepaalde platforms te volgen in de ontwikkelingen, is ook dit niet altijd 100% betrouwbaar. ICO Drops en ICO Ratings zijn platforms die ICO’s een score geven, zodat door beleggers kan worden bijgehouden wanneer ze live gaan. Belangrijk om te onthouden is dat zo’n soort platform waarschijnlijk betaald wordt om een bepaalde ICO extra te tonen, en dus op de gegevens niet al teveel te vertrouwen. Door je eigen onderzoek te doen en logisch na te denken, trap je minder snel ergens in. Is iets te mooi om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo.

Ben je bereid om crypto te kopen? Dan is het het verstandigst om dit te doen vanuit een zelf gegenereerde ether-adres. Dit betekent namelijk dat jij de enige bent met de private keys. Je hebt daarna nog de keuze of je de coins nog wilt versturen naar een beurs.

Als je mee wilt doen met een IEO, dan is het zaak om eerst een lid te worden van de exchange van de tokensale. Het platform wordt verzorgd door de exchange, zodat een project daar de eigen tokens/coins kan verkopen. De exchange krijgt in ruil daarvoor twee voordelen terug. Het eerste voordeel is dat er op het verhandelen van tokens/coins exclusiviteit kan worden verkregen. Het tweede voordeel is dat de exchange bepaald wat voor soort cryptocurrency er moet worden gebruikt om aan een IEO deel te nemen. In de meeste gevallen gaat het hier over een zelf uitgebrachte crypto.

Wat zijn de gevaren van een ICO?

Als je als belegger al een tijdje meedraait, dan weet je dat iedere investering een risico kan zijn. Nu is het zo dat investeren met ICO’s extra risicovol, omdat de platformen die ontwikkeld worden vaak een plek van oplichting en fraude zijn. Volgens de AFM en een bijkomend onderzoek wordt er met ongeveer 80% van de bestaande ICO’s fraude gepleegd.

Nu bestaan er niet alleen maar slechte mensen, en zijn er gelukkig nog wel voldoende andere ICO’s die wel op een eerlijke manier willen handelen in crypto. Daarom worden er nog steeds mooie blockchainplatforms ontwikkelt. Ook hier moet je denken aan de risico’s, en zeker goed onderzoek doen. Op die manier kun je makkelijker de valse beloftes onderscheiden van ICO’s die het wél waard zouden kunnen zijn.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!