Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Nieuwe belastingwet in Italië: winstbelasting op crypto

1 jaar geleden gepubliceerd op 13 januari, 2023

De Italiaanse senaat is in de laatste dagen van 2022 akkoord gegaan met een nieuwe belastingwet voor cryptovaluta. Italianen moeten maar liefst 26% belasting over hun winst afdragen aan de belastingdienst als hun handelstotaal hoger dan 2000 euro is.

Eigenaren digitale activa gaan er op achteruit

Wat eerst een voorstel was, wordt nu werkelijkheid in Italië. De eigenaren van digitale activa gaan er flink op achteruit. 26% belasting is heel veel. De overheid wil dus veel geld ophalen uit de portemonnees van de mensen die crypto’s bezitten. Inwoners kregen wel de optie om op 1 januari hun vermogen aan te geven, op dezelfde manier als we in Nederland ook doen. Eenieder die daar gebruik van heeft gemaakt, betaalt maar 14% belasting. De overheid wil op deze manier Italianen stimuleren om hun digitale bezittingen op te geven tijdens de belastingaangifte.

Giorgia Meloni eerste vrouwelijke premier

Het wetsvoorstel is een initiatief van de nieuwe vrouwelijke premier Giorgia Meloni. Ze ontving tot op heden al een hoop steun voor haar nieuwe wetsvoorstel. Meloni is de eerste vrouwelijke premier in Italië.

Andere veranderingen in de Italiaanse wet

Niet alleen de crypto-eigenaren moeten eraan geloven, er worden de komende tijd ook nog andere veranderingen in de belastingwet doorgevoerd. Zo komen er boetes voor het missen van betalingen, een verlaging van de pensioenleeftijd en belastingverlagingen voor bedrijven en huishoudens die last hebben (gehad) van de energiecrisis.

Als we het belastingstelsel van Italië vergelijken met die van Nederland, komen wij hier nog goed weg. In Nederland betaal je alleen vermogensbelasting over je crypto’s.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!