Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Wat is een CBDC? (Central Bank Digital Currency)

2 jaar geleden gepubliceerd op 12 augustus, 2022

Een Central Bank Digital Currency of CBDC is een virtuele valuta die wordt ondersteund en uitgegeven door een centrale bank. Naarmate cryptocurrencies en stablecoins steeds populairder werden hebben centrale banken over de hele wereld zich gerealiseerd dat ze een alternatief moeten bieden voor fysiek geld of het risico lopen de toekomst van geld mis te lopen. Digitale valuta’s uitgegeven door centrale banken zijn momenteel een van de meest revolutionaire innovaties in het wereldwijde financiële ecosysteem. In de financiële wereld zijn er inmiddels veel discussies geweest over de Crypto vs. CBDC. Laten we eens kijken naar verschillende concepten rond CBDC’s en een vergelijking maken tussen cryptocurrencies en digitale valuta’s van centrale banken.

Wat is het nut van CBDC’s?

Cryptocurrencies zijn bejubeld omdat ze een nieuw tijdperk van wereldwijde financiële inclusiviteit en vereenvoudigde infrastructuur voor financiële diensten kunnen inluiden. Hun bekendheid komt echter eerder voort uit hun vermogen om waarde op te slaan dan uit hun vermogen om een ruilmiddel te zijn. Deze kloof wordt geleidelijk gedicht, nu zowel monetaire autoriteiten als commerciële entiteiten gestabiliseerde cryptocurrencies en CBDC’s uitgeven als levensvatbare mainstream betalingsopties.

CBDC’s lijken meer te zijn dan een digitaal-getrouwe kopie van traditionele bankbiljetten en munten, zo blijkt uit verschillende openbare verklaringen. Sommige regeringen zien CBDC’s als programmeerbaar geld – dragers van monetair en sociaal beleid die het gebruik ervan kunnen beperken tot basisbehoeften, specifieke gebieden of bepaalde perioden – naast het oplossen van de uitdaging van meer algemene financiële insluiting. CBDC’s kunnen vele vormen aannemen, die elk hun eigen implicaties hebben voor betalingssystemen, de transmissie van monetair beleid en de structuur en stabiliteit van het financiële stelsel.

Lees ook meer over crypto handelen.

CBDC's voor algemene doeleinden

De term “CBDC voor algemeen gebruik” verwijst naar een CBDC dat onder de reguliere bevolking zal worden verspreid. Anonimiteit, traceerbaarheid, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beschikbaar en eventuele toepassing van rentevergoedingen zijn allemaal elementen van dit soort CBDC’s voor particulieren. Dit type digitale valuta vindt vooral weerklank bij centrale banken in opkomende markten, omdat ze het voortouw willen nemen in de snelgroeiende fintechindustrie, financiële inclusie willen bevorderen door de overgang naar een papierloze maatschappij te versnellen en de kosten voor het drukken en verwerken van valuta willen drukken.

Uitsluitend voor professionele partijen bestemde CBDC's

Een CBDC voor het wholesale-segment is bestemd voor banken die reservedeposito’s aanhouden bij een centrale bank. Deze kunnen worden gebruikt om betalingen en effectentransacties efficiënter te laten verlopen en de krediet- en liquiditeitsrisico’s van tegenpartijen te beperken. Met een digitaal token met beperkte toegang zou een CBDC op wholesaleniveau de reserves van centrale banken kunnen vervangen of aan kunnen vullen.

Een token zou dan een activum aan toonder zijn, wat betekent dat de verzender tijdens de transactie de waarde rechtstreeks aan de ontvanger overdraagt zonder dat er tussenpersonen aan te pas komen. Dit zou een belangrijke wijziging zijn ten opzichte van de huidige regeling, waarbij de centrale bankrekeningen debiteert en crediteert zonder daadwerkelijk geld te verplaatsen. Vanwege zijn potentieel om bestaande wholesale financiële systemen sneller, goedkoper en veiliger te maken, is de wholesale CBDC het meest favoriete concept onder centrale banken.

CBDC’s vs. Cryptocurrencies

Cryptocurrencies maken gebruik van rechtenvrije (openbare) blockchains, terwijl CBDC’s gebruik maken van rechtenvrije (particuliere) blockchains. Iedereen kan lid worden van en deelnemen aan de essentiële operaties van het blockchain-netwerk in een publieke blockchain. De lopende operaties op het publieke blockchain-netwerk kunnen door iedereen worden gelezen en gecontroleerd, waardoor een publieke blockchain zijn zelfbesturende karakter behoudt.

Een private blockchain daarentegen is een gedistribueerd grootboek dat functioneert als een gesloten, veilige database op basis van cryptografische concepten en is niet gedecentraliseerd. Bovendien bieden cryptocurrencies anonimiteit; bij CBDC’s kunnen centrale banken precies zien wie wat bezit. CBDC’s zijn ook geen stablecoins, oftewel munteenheden die gekoppeld zijn aan een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar. Een CBDC is niet gekoppeld aan een fiatvaluta; in plaats daarvan is het de fiatvaluta zelf. Een CBDC-dollarbiljet zou in dat geval identiek zijn aan een papieren dollarbiljet. CBDC’s kunnen alleen worden gebruikt voor betalingen. Je kunt met een CBDC niet speculeren, maar wel benutten voor financiële transacties die speculatiedoeleinden hebben.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!