Bitcoin kopen
Bitcoin (BTC) mag zich al jaren dé populairste cryptocurrency van de wereld noemen. Dit geldt zowel op het vlak van naamsbekendheid als op het vlak van marktkapitalisatie. Door de populariteit van deze munt kan de overweging bij je opgekomen zijn om te investeren. Hoewel de cryptomarkt op het eerste gezicht misschien wat complex en vaag overkomt, is het helemaal niet lastig om Bitcoin-tokens aan te schaffen; iedereen kan het. Wel moet je beschikken over wat – laagdrempelige – kennis over hoe het aankoopproces van Bitcoin er precies uitziet. Want welke stappen moet je zetten om Bitcoin te kopen, waar kun je hiervoor terecht en hoe zit het met de opslag van tokens? Hieronder lees je het antwoord op deze, en andere vragen.
Hoe koop ik Bitcoin?
Bitcoin kopen begint met het aanmaken van een account bij een cryptocurrency exchange. Dit is online snel en gemakkelijk te realiseren. Houd er rekening mee dat je jouw identiteit moet verifiëren en wat gegevens moet overleggen. Is jouw account klaar voor gebruik, dan kun je hier geld op storten. Dit geld heb je nodig om Bitcoin te kopen; je wisselt het in. Omdat een hele BTC-token vrij prijzig is, kun je ook een deeltje van een token kopen. Navigeer binnen de omgeving van jouw exchange naar de lijst van aangeboden cryptocurrency’s en zoek op Bitcoin (BTC). Heb je het gevonden, dan kun je tokens aanschaffen door jouw gewenste bedrag of hoeveelheid in te vullen. Wanneer je jouw order hebt afgerond, ontvang je vaak direct jouw tokens.
Waar koop ik Bitcoin?
Voor de aanschaf van BTC-tokens kun je terecht bij een exchange. Dit is een platform op het internet waar cryptocurrency’s aan de lopende band worden verhandeld. Veel grote en kleine exchanges bieden Bitcoin aan. Denk aan exchanges als Binance, Bitvavo, Coinbase, Kraken en KuCoin. Het kan lastig zijn om door de bomen het bos te zien, nu veel exchanges op elkaar lijken. Voor welke partij moet je kiezen? Probeer de exchanges eens naast elkaar te leggen en ze te vergelijken op punten waar jij waarde aan hecht. Denk aan aspecten als gebruiksgemak en betrouwbaarheid, maar ook aan de handelskosten, het aanbod en de (taal van de) klantenservice. Wanneer je een exchange hebt gekozen die goed bij je past, zal je hier de voordelen van ondervinden.
Hoe moet ik mijn Bitcoin bewaren?
Het opslaan van Bitcoin werkt in essentie hetzelfde als het opslaan van elke andere cryptotoken. BTC opslaan doe je in een wallet. Dit is een plek waarop de toegangssleutels tot jouw tokens worden bewaard. Vanzelfsprekend moet een wallet zo veilig mogelijk zijn, maar zeker als beginnende handelaar hecht je wellicht ook waarde aan gebruiksgemak. Een exchange wallet – een wallet die ingebouwd zit bij de meeste exchanges – biedt een hoge mate aan gebruiksgemak. Helaas zijn je tokens dan meestal wel centraal opgeslagen. Dit bevordert de veiligheid niet. Een fysieke (offline) hardware wallet daarentegen is zeer veilig, maar minder gebruiksvriendelijk. Zoek je naar een geschikte middenweg, verdiep je dan eens in een software of app wallet. Je beheert je tokens dan zelf, maar wél digitaal.
- €10.000 gratis handelskosten
- 230+ soorten cryptovaluta
- Nederlandse exchange
Dit kun je met Bitcoin
Heb je Bitcoin gekocht, dan vraag je je misschien af wat je vervolgens met je tokens kunt. Toen Bitcoin werd gelanceerd, was het volgens de whitepaper in eerste instantie de bedoeling dat het een betaalmiddel zou worden. Vandaag de dag is dat slechts deels de realiteit. Er bestaan zeker (vooruitstrevende) winkels waar je met BTC-tokens kunt betalen, maar Bitcoin is allesbehalve een nieuwe betaalstandaard. De prijs van een token is immers volatiel. Deze volatiliteit brengt onzekerheid mee voor partijen binnen een transactie. Bitcoin lijkt dan ook voornamelijk gezien te worden als een investering of store-of-value. Hiermee hopen investeerders winst te kunnen maken met behulp van Bitcoin of hun geld vast te zetten, een soort digitaal goud dus.
Wat doet de koers van Bitcoin?
De koers van Bitcoin is erg goed in één ding: fluctueren. De prijs kan van dag tot dag zeer snel voortbewegen. Zeker wanneer de crypto in de schijnwerpers staat vanwege bepaalde ontwikkelingen zie je dat de koers hier fel op reageert. Wat de koers van Bitcoin precies gaat doen in de toekomst weet niemand. Wel heersen er verschillende theorieën. Een veelgehoorde opvatting is dat Bitcoin door haar tokenschaarste een soort digitaal goud is. Investeerders zouden er dan in investeren wanneer het bijvoorbeeld slecht gaat met de wereldeconomie. Sommige critici geloven weer helemaal niet in het hele concept van Bitcoin en blockchaintechnologie, en voorspellen dat Bitcoin over een aantal jaren geen waarde meer heeft. Hoewel laatstgenoemde situatie voor nu minder realistisch lijkt, blijft het koffiedik kijken.
- Goedkoopste exchange
- Groot aanbod
- Accepteert iDeal