Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Hoe criminelen crypto stelen via Google

1 jaar geleden gepubliceerd op 04 mei, 2023

De cryptowereld ziet er dit jaar heel wat beter uit dan vorig jaar. Goed nieuws, alleen slaan criminelen wel daardoor ook vaker hun slag. Zij stelen cryptovaluta steeds vaker via Google-advertenties. Google Ads is namelijk een makkelijke tool voor crypto-criminelen.

Volgens Scam Sniffer is er een flinke toename in phishing-scams via Google Search. Dit heeft geleid tot 4,16 miljoen dollar aan schade voor crypto-investeerders. Criminelen weten heel goed dat gebruikers snel op een verkeerde link klikken en daar maken ze gretig gebruik van. Daders gebruiken bekende namen van betrouwbare websites, zoals DefiLlama en Lido.

Misleiding

Criminelen proberen gebruikers te misleiden. Wanneer ze zich voordoen als een betrouwbare website gebruiken ze de naam van de website in de advertentie. Het is niet altijd bekend welke naam van een website de echte is. Lido gebruikt bijvoorbeeld de link ‘lido.fi’ en DefiLlama schrijf je met twee L’en. Daders schrijven DefiLlama bijvoorbeeld met drie L’en of ze gebruiken een andere landcode.

Bedrijven die in de zoekresultaten bij Google bovenaan de pagina verschijnen zijn betaalde links. Criminelen maken hier dus gebruik van en op deze links wordt vaak geklikt. Deze komen betrouwbaar over en er wordt immers hiervoor betaald.

Andere website die worden gebruikt door criminelen zijn Zapper, Stargate, Orbiter Finance en Radiant doelwitten. Beveiligingsonderzoekers kunnen er niet altijd op tijd bij zijn, het aantal scams ligt hierdoor naar alle waarschijnlijkheid nog hoger.

Gedupeerden en Google

Er zijn ongeveer drieduizend mensen de dupe geworden van deze scams. Het geld dat gestolen werd, is gestort op onder andere Binance, KuCoin, Simple Swap en de crypto mixer Tornado Cash. Criminelen hebben per klik zo’n één tot twee dollar ingezet. De totale kosten komen dan rond de vijftienduizend dollar per gebruiker uit volgens data. Google kan zien wie er adverteert. Zo is er een scammer afkomstig uit Canada en Oekraïne. Het zoekprogramma ziet helaas niet of een adverteerder een scammer is.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!