Tip
Koop of verkoop crypto bij Binance
X
Nieuws

Partners roepen op crypto bij Bitvavo weg te halen

2 maanden geleden gepubliceerd op 30 januari, 2023

Het is onrustig bij Bitvavo, het grootste cryptoplatform van Nederland. Partners van het Bitvavo raden beleggers aan om crypto van het platform te halen, dit meldt het FD. De oproep heeft te maken met het faillissement van cryptobeurs Genesis. Bitvavo heeft 280 miljoen uitgeleend aan Genesis. Jacob Boersma, blockchain- en crypto-analist begrijpt deze oproep wel.

Miljoenen bedrag

Boersma zegt dat er veel onduidelijk is rondom het miljoenenbedrag dat is uitgeleend. “Het is niet duidelijk of het bedrag wel terugkomt en op welk tempo dat eventueel zou gebeuren. Genesis is eigenlijk een soort bank voor cryptobedrijven”.

Het was namelijk mogelijk om met crypto’s van handelaren aan te kloppen bij Genesis, die zij op hun beurt weer uitleende en rente op gaf. Dit was een interessante dienst voor klanten om aan te bieden. Maar het gaat mis als het geld niet meer terugkomt.

Zorgen van handelaren

“Een cryptobeurs is niet zoals een bank. Ze kunnen niet meer geld uitgeven dan ze van klanten in handen hebben. In principe zijn klanten altijd voor honderd procent gedekt” zegt Boersma. Hij snapt de zorgen van handelaren bij Bitvavo wel.

“Als je cryptomunten bij Bitvavo had en je had ze met rente uitgeleend aan Genesis, dan is het nog maar de vraag wanneer je dat terugkrijgt. Als je er alleen maar bitcoin of andere crypto op had staan om mee te handelen, dan is het in principe gedekt. Ik zie geen reden om aan te nemen dat Bitvavo er andere dingen mee heeft gedaan dan ze alleen in kas te houden.”

Bitvavo staat garant

Wanneer Genesis het uitstaande bedrag niet kan of wil terugbetalen, is het niet vanzelfsprekend dat Bitvavo ook failliet gaat. “De mensen van Genesis hebben gezegd dat al hun schuldeisers 70 procent kunnen terugkrijgen. Bitvavo gaf zelf al aan meer terug te kunnen krijgen. Zeker ook van het moederbedrijf van Genesis. Maar zelfs al zouden ze maar 70 procent terugkrijgen, dan hebben de aandeelhouders van Bitvavo aangegeven garant te staan. De oprichters van het platform zijn erbij gebaat dat hun kindje blijft bestaan. Ze zijn bereid om dat te voorfinancieren”, besluit Boersma.

Koop crypto bij Binance
9.2/10
  • 24/7 ondersteuning
  • Nederlandstalige exchange
  • Betalen met iDeal mogelijk
Handelen bij Binance
9
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
  • NL website
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2023
Reacties (0)