Vermogensbelasting in box 1? Register Belastingadviseurs ziet dat wel zitten
Als het op crypto en de belasting aankomt, wordt daar altijd veel over gepraat in Nederland. En niet allemaal op een positieve manier. De vermogensbelasting is altijd al een ding geweest. Vermogen en spaargeld moeten op dit moment in box 3, maar dat gaat gepaard met veel discussie omdat er geen duidelijkheid is over hoe die berekening tot stand komt. Wij vertellen je meer.
Fictief rendement
De fiscus neemt nu een fictief rendement van 32% belasting. Dat rendement komt nooit overeen met het daadwerkelijke rendement van een belegger. En juist daarom wil Register Belastingadviseurs hier verandering in brengen, meldt Business Insiders.
De vermogensbelasting moet namelijk onder box 1 gaan vallen, vinden zij. Tot box 1 behoort bijvoorbeeld ook inkomen uit werk. Wanneer vermogensbelasting naar box 1 gaat, betekent dat je alleen belasting betaald over daadwerkelijk behaalde rendementen en volgens Register Belastingadviseurs heeft dat vele voordelen.
Het huidige beleid is als volgt: je kan met dubbele cijfers verlies draaien en vervolgens alsnog belasting betalen. Dat komt omdat de fiscus heeft bepaald dat iedereen dat fictieve rendement zou kunnen behalen. Door vermogensbelasting naar box 1 te verhuizen, komt er een eind aan dat fictieve rendement van de fiscus.
Niet alles een voordeel
Toch zitten er ook een keerzijde aan het verhaal. Op dit moment geldt in box 1 een tarief van 37% tot een inkomen van 73.031 euro. Dat ligt hoger dan de 32% van box 3. Wanneer je dus geld verdient met bijvoorbeeld een memecoin die soms wel een paar honderd procent kan stijgen, betekent dat je van die winst een flink deel af moet staan aan de belastingdienst.
Het verhaal kent dus voor- en nadelen. Blijf op de hoogte van al het crypto-nieuws op www.crypto-valuta.nl
- €10.000 gratis handelskosten
- 230+ soorten cryptovaluta
- Nederlandse exchange
- Goedkoopste exchange
- Groot aanbod
- Accepteert iDeal
Reacties (0)