Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Vermogensbelasting in box 1? Register Belastingadviseurs ziet dat wel zitten

12 maanden geleden gepubliceerd op 09 mei, 2023

Als het op crypto en de belasting aankomt, wordt daar altijd veel over gepraat in Nederland. En niet allemaal op een positieve manier. De vermogensbelasting is altijd al een ding geweest. Vermogen en spaargeld moeten op dit moment in box 3, maar dat gaat gepaard met veel discussie omdat er geen duidelijkheid is over hoe die berekening tot stand komt. Wij vertellen je meer.

Fictief rendement

De fiscus neemt nu een fictief rendement van 32% belasting. Dat rendement komt nooit overeen met het daadwerkelijke rendement van een belegger. En juist daarom wil Register Belastingadviseurs hier verandering in brengen, meldt Business Insiders.

De vermogensbelasting moet namelijk onder box 1 gaan vallen, vinden zij. Tot box 1 behoort bijvoorbeeld ook inkomen uit werk. Wanneer vermogensbelasting naar box 1 gaat, betekent dat je alleen belasting betaald over daadwerkelijk behaalde rendementen en volgens Register Belastingadviseurs heeft dat vele voordelen.

Het huidige beleid is als volgt: je kan met dubbele cijfers verlies draaien en vervolgens alsnog belasting betalen. Dat komt omdat de fiscus heeft bepaald dat iedereen dat fictieve rendement zou kunnen behalen. Door vermogensbelasting naar box 1 te verhuizen, komt er een eind aan dat fictieve rendement van de fiscus.

Niet alles een voordeel

Toch zitten er ook een keerzijde aan het verhaal. Op dit moment geldt in box 1 een tarief van 37% tot een inkomen van 73.031 euro. Dat ligt hoger dan de 32% van box 3. Wanneer je dus geld verdient met bijvoorbeeld een memecoin die soms wel een paar honderd procent kan stijgen, betekent dat je van die winst een flink deel af moet staan aan de belastingdienst.

Het verhaal kent dus voor- en nadelen. Blijf op de hoogte van al het crypto-nieuws op www.crypto-valuta.nl

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!