Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Wat zijn cross-chain bridges voor blockchains?

2 jaar geleden gepubliceerd op 27 augustus, 2022

Verschillende blockchains kunnen standaard niet met elkaar samenwerken, doordat iedere blockchain werkt met andere protocollen en regels. Dat kan natuurlijk erg onhandig zijn. Het is hierdoor bijvoorbeeld niet mogelijk om een Bitcoin te versturen via het netwerk van Ethereum. Gelukkig is er nu iets bedacht dat hierin verandering kan brengen: de cross-chain Bridge voor blockchains.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Een brug tussen verschillende blockchains

Kort gezegd maakt een cross-chain blockchain verbinding tussen verschillende netwerken mogelijk. Dit is een belangrijke ontwikkeling, want hierdoor wordt het mogelijk om te werken met verschillende blockchains. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om crypto te kopen op de blockchain van Ethereum en die vervolgens te verzenden naar een blockchain van bijvoorbeeld Bitcoin. Dat klinkt misschien niet direct heel innovatief, maar het schept een wereld aan nieuwe mogelijkheden.

Het nut van de cross-chain bridge

Zonder cros-chain bridge zit je wat betreft jouw crypto valuta altijd vast aan dezelfde blockchain. Door het toevoegen van een cross-chain bridge wordt het mogelijk om je cryptovaluta naar een andere blockchain te verplaatsen. Dit kan in sommige situaties een uitkomst zijn. Je zou er bijvoorbeeld de kosten mee kunnen verlagen. Op het moment dat jouw cryptovaluta gebruik maken van een relatief dure blockchain, dan kon je deze voorheen niet verplaatsen. Je zat dus vast aan die hoge kosten. Door de cross-chain bridge heb je de ruimte om je valuta te verplaatsen naar een goedkopere blockchain. Je kunt dan dus besparen op je kosten. En staat je cryptovaluta nu op een blockchain die amper schaalbaar is, dan is het met zo’n brug mogelijk om de valuta te verplaatsen naar een beter schaalbare blockchain. Door die schaalbaarheid kunnen transacties sneller verwerkt worden.

Een verlaging van de kosten en een snellere verwerking van transacties: het mag duidelijk zijn dat een cross-chain bridge flinke voordelen met zich meebrengt, doordat de interoperabiliteit (samenwerking) mogelijk maakt tussen verschillende blockchains. De cross-chain bridge is ook van belangrijke waarde als het gaat om de toenemende populariteit van cryptomunten. Als er te veel applicaties op één blockchain draaien, heeft dit namelijk negatieve gevolgen voor de transactiesnelheid. Wanneer een transactie van een cryptomunt dan kan uitwijken naar een blockchain van een andere cryptomunt kan dit het netwerk flink ontlasten.

Nieuwe innovatieve blockchains

Het wordt dus eigenlijk steeds belangrijker dat blockchains van verschillende netwerken met elkaar kunnen samenwerken. Om die reden zijn er ook ontwikkelaars die bezig zijn met een eigen blockchain bridge. Voorbeelden hiervan zijn Cardano en Polygon, die beide al kunnen samenwerken met Ethereum. Het ontwikkelen van nieuwe applicaties wordt door cross-chain bridges ook interessanter en gemakkelijker. Wanneer een app wordt ontwikkeld op basis van open source, kun je zo’n app simpel overnemen en aanpassen aan de eisen van een bepaalde blockchain. Ook deze ontwikkelingen zullen dus sneller gaan door de opkomst van de cross-chain bridge.

De cross-chain bridge in de praktijk

Maar hoe werkt zo’n cross-chain bridge nu in de praktijk? Wat moet je bijvoorbeeld doen wanneer je activa van de ene blockchain naar een andere wilt transporteren? Daarvoor heb je dus een bridge nodig. Om het mogelijk te maken om de activa van de ene naar de andere blockchain te verplaatsen, moeten de activa eerst worden vergrendeld op de huidige blockchain. Dit kan door middel van een smart contract.

Zijn de activa vergrendeld? Dan worden er via de bridge nieuwe, vergelijkbare tokens gemaakt op de nieuwe blockchain. Om bij de tokens op de nieuwe blockchain te kunnen, moet je als gebruiker eerst een verzoek indienen dat de gegevens op de oude blockchain worden vernietigd. Als dat gebeurd is kunnen de nieuwe tokens vrijgegeven worden. Voor dit proces heb je niet eens een tussenpersoon meer nodig. Het mag dus duidelijk zijn dat de cross-chain bridge veel nieuwe mogelijkheden schept.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!