Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Een nieuwe rage: non-fungible tokens

3 jaar geleden gepubliceerd op 28 april, 2021

Vroeger verzamelde wij nog massaal flippo’s en ruilde wij Pokémonkaarten met elkaar. De rages volgden elkaar in een raptempo op. Echter beginnen ook de rages steeds drastischer te veranderen. De nieuwste rage van 2021 zijn de zogeheten ‘non-fungible tokens’. De NFT’s zijn digitale verzamelobjecten en geen fysieke spullen. Animaties vliegen over de toonbank voor honderdduizenden euro’s en zelfs de allereerste Tweet op Twitter staat gewoon te koop. De DJ Don Diablo verkocht een digitaal concert van één uur voor een monsterbedrag van één miljoen euro. Het is een rage dat niet iedereen kan waarderen, maar het is wellicht wel de toekomst. Wij vertellen je meer over de nieuwste hype.

Waardevolle verzamelobjecten

Het verzamelen van objecten is van alle tijden en kan je zomaar veel geld opleveren. In Nederland waren wij dol op de Flippo’s, maar die zijn vandaag de dag niet meer zo waardevol. De Pokémonkaarten leveren wel tienduizenden euro’s op en er zijn zelfs uitschieters van miljoenen euro’s. Het gaat dan om fysieke objecten, maar dat is schijnbaar niet meer van deze tijd. De blockchaintechnologie heeft de wereld om zijn kop gegooid. Het is nu mogelijk om digitale objecten te verzamelen en deze ook weer van de hand te doen. Enkele jaren geleden werd Cryptokitties gelanceerd. Gebruikers kunnen een eigen digitale kat kopen en verzorgen. Het is zelfs mogelijk om nieuwe katten te fokken en deze te verkopen. Geloof het of niet, maar sommige katten werden voor ruim 100.000 euro verkocht.

Het bleek de start van een totale nieuwe markt. De non-fungible tokens zijn groeiende en is stiekem al geëxplodeerd. Unieke afbeeldingen worden voor miljoenen verkocht en zelfs concerten van artiesten gaan voor hoge bedragen over de toonbank. De gamemarkt profiteert ook mee, aangezien de in-game aankopen de spelbedrijven ruim 70 miljard dollar oplevert op jaarbasis.

Uniek en onvervangbaar

De verschillen tussen een euromunt en een cryptocurrency zijn minimaal. De munten beschikken over identieke eigenschappen. Een digitaal object is een stuk bijzonderder. Een Cryptokat is onvervangbaar, want er bestaat er maar eentje van. Een digitaal uniek object is dan ook waardevol en past wel in de wereld die momenteel ontstaat. Dankzij een certificaat kan jij bewijzen dat een digitaal object echt is en jij daadwerkelijk de eigenaar bent. De certificaten zijn natuurlijk ook niet fysiek, want die worden opgeslagen in de blockchain. Daardoor kan een object ook snel van eigenaar veranderen.

Eigenaarschap bevestigen in de blockchain

Het certificeren van een eigendom is de toekomst. De non-fungible tokens geven de kans om letterlijk alles wat er in de wereld bestaat te certificeren. De toekomst van de NFT’s is dan ook rooskleurig. De WEF (World Economic Forum) verwacht dan binnen nu en enkele jaren minimaal tien procent van de BBP (wereldwijd) op de blockchain is terug te vinden. De Nederlandse Bank was lange tijd geen voorstander van de blockchain, maar lijkt toch weldegelijk interesse te hebben in deze manier van werken. Grote veilinghuizen zijn niet zo lang geleden gestart met de verkoop van een NFT-item en dat zegt ook veel.

De digitale objecten die momenteel worden verkocht zijn vooral animaties, plaatsen en digitale katten. Het is pas een begin, want letterlijk alles kan worden omgetoverd in een non-fungible token. Bekende modemerken hebben zelfs al hun eerste stappen gemaakt in deze opzienbarende innovatie. Het modemerk Nike is druk in de weer om unieke artikelen vast te leggen in de blockchain. Eventuele verzamelaars kunnen op die manier de echtheid van een item controleren.

Eerlijke vergoedingen

Het zijn allemaal interessante ontwikkelingen, maar het is ook een innovatieve ontwikkeling voor contentmakers. Je hebt vast wel eens gehoord van de streamingsdienst Spotify. Artiesten plaatsen nummers op de dienst en krijgen een vergoeding voor elke stream. Echter zijn de vergoedingen bijzonder laag, namelijk rond de 0.007 cent per stream. Een relatief onbekende artiest kan daar geen normaal inkomen uithalen. Miljoenen streams en je komt in de buurt van een redelijk inkomen. Het blijkt dan ook dat vrijwel alle inkomsten worden vergeven aan de grote internationale artiesten. Zelfs dan ben je er nog niet, want een aanzienlijk deel van die inkomsten moeten ook nog worden afgedragen aan de platenmaatschappijen. De artiest zelf krijgt dus geen leuk bedrag op zijn rekening gestort. De blockchaintechnologie kan het één en ander gaan veranderen in deze wereld en de artiesten een eerlijk vergoeding geven. De tussenpersonen gaan in de toekomst verdwijnen en dat is een prima ontwikkeling.

Je kent misschien ook wel het erotische platform OnlyFans. De platform kwam in Nederland al behoorlijk vaak in het nieuws en biedt liefhebbers de kans om erotische foto’s en video’s te verkopen. De leden kunnen een account afsluiten bij een erotische acteur of actrice en direct content kopen. Daarnaast zijn er ook meerdere NFT verkoopplatformen gelanceerd en daar worden dagelijks honderden digitale kunstwerken verkocht. Enkele bekende platformen zijn Superrare en OpenSea. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en zijn de toekomst. Het klinkt misschien allemaal een beetje vreemd, maar dat was ook het geval bij de introductie van de mobiele telefoon. De huidige populariteit is grotendeels te wijten aan de groei van de cryptomarkt en de crypto valuta.

Minpunten

Er zijn heel veel pluspunten te vermelden als het gaat om non-fungible tokens. Het zal je dan ook niet verbazen dat er ook minpunten genoemd kunnen worden. Allereerst het extreem hoge energieverbruik. Een komische animatie maken kost misschien niet veel tijd, maar het kost wel onwijs veel energie. Het lijkt investeerders echter weinig uit te maken. De grote vraag is nu alleen of het om een bubbel gaat, of dat het één van de belangrijkste ontwikkelingen aller tijden is.

Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!