Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Geld terugclaimen bij exchange Cryptopia

3 jaar geleden gepubliceerd op 28 januari, 2021

De cryptocurrency exchange Cryptopia werd in 2019 slachtoffer van een grootschalige hack. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf verloor meer dan 16 miljoen dollar aan cryptovaluta. Er werden grote hoeveelheden aan ERC-20 en Ether gestolen door de onbekende hacker. Een groot aantal klanten werd gedupeerd. Een jaar na de hack kunnen de gedupeerde klanten eindelijk genieten van positief nieuws. Er werden een tweetal uitspraken gedaan door het Nieuw-Zeelandse hooggerechtshof.

In het uitgebreide verslag valt te lezen dat de cryptocurrency onder het eigendom valt van de gebruikers. De exchange Cryptopia is geen eigenaar en zal de verloren geldbedragen moeten terugbetalen aan de rechtmatige eigenaars. Het is dan ook mogelijk om sinds december 2020 een claim in te dienen bij Cryptopia.

Claimproces

Op 9 december 2020 werd er een speciale claim portal geopend door de bewindvoerder. De beleggers die cryptomunten zijn verloren bij de hack kunnen via het portal hun geld direct terugvragen. Alle gedupeerde ontvangen eveneens een persoonlijke code in de mail, waarmee vervolgens in enkele stappen een claim kan worden gedaan. De klanten moeten wel gegevens laten verifiëren. Het is vooralsnog onbekend hoelang het duurt voordat het geldbedrag zal worden overgemaakt.

Voorwaarden claim

De voorwaarden voor een claim zijn zeer duidelijk. Je dient als gedupeerde te kunnen bewijzen dat er cryptocurrency is gestolen uit het account. Simpelweg door voldoende informatie aan te leveren, persoonsgegevens en accountgegevens. Het is ook mogelijk dat je een mail hebt ontvangen met een persoonlijke claim-code. In dat geval is een claim aanvragen nog eenvoudiger.

Hack

De exchange Cryptopia kreeg in januari 2019 te maken met één van de opmerkelijkste hacks aller tijden. De beurs liep enorme schade op en zag 16 miljoen dollar verdampen. Het bedrijf ging korte tijd daarna failliet, ondanks het feit dat Cryptopia meer dan 960.000 klanten mocht verwelkomen. Dit kwam grotendeels door de financiële wanorde binnen het cryptobedrijf. Cryptopia had ruim 4,2 miljoen dollar aan schulden openstaan, waaronder bij de belastingdienst. De hacker is nog altijd onbekend, al gaan er geruchten dat het om een inside job zou gaan.

Cryptopia wist wel voor meer dan 100 miljoen dollar aan cryptocurrency veilig te stellen. De desbetreffende valuta werd opgeslagen in een zogeheten ‘cold storage’. Na enkele maanden werden ook de verloren tegoeden weer verzameld. Daarna begon er een grote discussie, aangezien diverse schuldeisers aanspraak wilde maken op de tegoeden. De rechter besloot anders, waardoor de klanten nu als eerste een claim kunnen indienen. Het is nog onduidelijk naar welke koers er wordt gekeken bij het terugbetalen van de gedupeerden.

Zijn exchanges eigenlijk wel betrouwbaar?

Wanneer je besluit om geld te investeren in crypto valuta wil je natuurlijk wel dat dit veilig kan. Bij een scam zoals bij Cryptopia is het erg moeilijk om je geld terug te krijgen. Er is namelijk nog geen wetgeving omtrent crypto die jou als investeerder beschermd.

Het is daarom goed om vooraf reviews van exchanges te lezen, zodat je op de hoogte bent van de betrouwbaarheid. Er zijn verschillende onderdelen waarop exchanges beoordeeld kunnen worden, namelijk: betaalmethoden, service, handelskosten, aanbod en gebruiksvriendelijkheid van het platform. Al deze factoren bepalen samen de betrouwbaarheid van een handelsplatform. Lees als voorbeeld onze Bitvavo review en Binance review, twee grote en bekende exchanges.

Reacties (30)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!