Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Turken stappen massaal over op de Bitcoin

3 jaar geleden gepubliceerd op 23 maart, 2021

Afgelopen weekend werd Naci Agbal ontslagen door de Turkse president Erdogan. De leidinggevende van de Turkse centrale bank moest het veld ruimen. Dat gebeurde vlak nadat de bank had besloten om de beleidsrente te verhogen naar 19%, een relatief kleine stijging van nipt twee procentpunt. Na het ontslag van Agbal daalde de waarde van de Turkse Lira met maar liefst 17%. Een enorme klap, maar de Turkse bevolking begon al snel aan een zoektocht naar een hedge tegen inflatie. Er werd de afgelopen tijd massaal gezocht naar de Bitcoin, tenminste dat blijkt uit de cijfers van Google. Er werd weliswaar geen record indexscore gemonitord, maar de Turken zochten de afgelopen maanden het meeste naar de Bitcoin.

Erdogan is tegen hoge rentes

Agbal was pas enkele maanden actief als directeur van de centrale bank, maar werd halverwege maart 2021 op straat gezet. De directeur was eerder jarenlang actief als minister van Financiën. Agbal kreeg de taak om de Lira weer te herstellen. De directeur van de centrale bank zag maar één optie en dat was het verhogen van de rentes. Echter is president Erdogan tegen rentestijgingen, hij noemt het zelfs ‘de moeder van al het kwaad’. Agbal liet zich overigens niet afschrikken door de uitspraken van de president en verhoogde de rentes maar liefst vijf keer in zijn periode bij de centrale bank. Het is niet de eerste keer dat Erdogan de directeur van de centrale bank ontslaat, hij deed dat de laatste jaren al vier keer.

De Lira zat de laatste tijd in een stijgende trend, maar moet nu wederom een harde tik verwerken. De Turkse economie zit al tijdenlang in een dip. Het land zat ook al voor de coronacrisis in een moeilijke periode. De werkloosheid bereikte de afgelopen jaren een recordhoogte en de schulden bij buitenlandse instanties zijn flink toegenomen. De Lira is volgens ‘Reuters’ dan ook één van de zwakste valuta van de wereld.

Turken kiezen voor cryptocurrency

De Turkse bevolking zocht het afgelopen jaar veel naar de Bitcoin op Google. Het land staat hoog op het lijstje met landen dat de cryptocurrency accepteert en waar veel mensen cryptomunten kopen. Dat is grotendeels te wijten aan de economische recessie in Turkije. De Lira schommelt hard op en neer. De Turken besluiten dan ook massaal om de Lira’s om te zetten in cryptocurrency en te gaan handelen in crypto.

Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!