Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Waar komt de vrije val vandaan op de cryptomarkt?

3 jaar geleden gepubliceerd op 20 mei, 2021

De cryptomunten wisten de afgelopen maanden records te verbreken en de wereld was compleet in de ban van de cryptocurrency. Tesla-oprichter Elon Musk sprak zijn vertrouwen uit in de cryptovaluta en de koersen schoten als een raket omhoog. In mei 2021 ging het even volledig fout en kelderde de koers van alle cryptomunten. De grote vraag is dan ook, waar komt deze vrije val nu eigenlijk vandaan?

Tesla en bitcoins

Het autobedrijf Tesla kwam begin februari met opmerkelijk nieuws naar buiten. Het bedrijf van de wereldberoemde Elon Musk investeerde een monsterbedrag van 1,5 miljard dollar in de Bitcoin. Tesla zou ergens dit jaar dan ook Bitcoins gaan accepteren als betaalmiddel, een enorme innovatie. De koersen schoten omhoog en de Bitcoin brak zijn eigen record. In februari kon men de munt nog aanschaffen voor ongeveer 40.000 dollar. Twee maanden later moest je al 64.000 dollar ophoesten voor één Bitcoin. In mei ging het mis en daalde de munt naar 36.000 dollar. Er was paniek, maar de Bitcoin is nog altijd meer dan 275% duurder dan in mei 2020.

Is de vrije val te verklaren?

Ja, de vrije val is zeker te verklaren. De cryptomarkt is gevoelig en tegenslagen kunnen de koers enorm doen laten dalen. Er zijn veel investeerders die met grote bedragen beleggen in crypto en van de extreme koersschommelingen profiteren. De markt zit vol met zogeheten ‘goudzoekers’. Het zijn echter de investeerders met groot geld die voor grote problemen kunnen zorgen. Simpelweg door plotseling enorm veel geld in een munt investeren kan de koers stijgen. Korte tijd daarna verkoopt dezelfde investeerder de munten weer en daalt de koers net zo snel. In dat geval zijn er ook meer dan genoeg gelukszoekers die eveneens snel de cryptomunten weer van de hand doen.

Het zal je niet verbazen dat de huidige vrije val eigenlijk volledig op het conto komt van Elon Musk. De Amerikaan lijkt momenteel eigenhandig de koersen te kunnen beïnvloeden. De Tesla-eigenaar hoeft slechts een berichtje op Twitter te plaatsen om voor grote koerswijzigingen te kunnen zorgen. Echter was Musk kortgeleden juist negatief over de Bitcoin en de vrije val was een feit.

Musk uit onvrede over de bitcoin

De Bitcoin is niet de meest geschikte munt voor het uitvoeren van transacties, waardoor Tesla in een kwaaddaglicht kwam te staan. Het ontwerp van het systeem zorgt ervoor dat geen enkele transactie gecheckt kan worden. Sterker nog, de een transactie uitvoeren met de Bitcoin kost enorm veel energie. Geen goed idee, aangezien Tesla juist te boek staat als een groen bedrijf dat het milieu wilt helpen. Musk twitterde hierover en besloot om toch geen betalingen meer te accepteren met de Bitcoin. Het zorgde direct voor grote chaos op de cryptomarkt.

Wat gaat er nu gebeuren?

De afgelopen week was één van de slechtste in de historie van de crypto valuta. In een tijdsbestek van 24 uur daalde vrijwel alle munten in waarde. Bitcoin moest 38% inleveren, terwijl Ethereum met 44% nog meer schade opliep. De marktwaarde van Bitcoin is echter nog hetzelfde en dat zorgt voor hoop. Het lijkt dan ook een gezonde reactie te zijn op de enorme stijgingen van de laatste maanden. Het is onduidelijk wat de toekomst zal bieden, maar als je cryptomunten wilt kopen dan is dit het ideale moment.

Reacties (1)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!